PARABENY

Pochodzenia chemicznego. Środki konserwujące najczęściej używane w mieszaninie kilku parabenów i/lub fenoksyetanolem do produktów kosmetycznych. Ich działanie odbywa się w lekko kwaśnym zakresie (pH) przeciw drożdżom i pleśni, mniej skuteczne są przeciwko bakteriom. Bardzo źle rozpuszczalne w wodzie. Należy do najczęściej używanych konserwantów i najlepiej przebadanych. Powiązane wpisy: Ogień (zdrowy) we włosachKontrowersyjne składniki w kosmetykach […]

Pochodzenia chemicznego. Środki konserwujące najczęściej używane w mieszaninie kilku parabenów i/lub fenoksyetanolem do produktów kosmetycznych. Ich działanie odbywa się w lekko kwaśnym zakresie (pH) przeciw drożdżom i pleśni, mniej skuteczne są przeciwko bakteriom. Bardzo źle rozpuszczalne w wodzie. Należy do najczęściej używanych konserwantów i najlepiej przebadanych.

 

Artykuły