SODIUM LAURYL SULFATE (SLS)

Związek powierzchniowo czynny. Powszechnie uznawany za typowy detergent syntetyczny. Powoduje przesuszenie skóry, podrażniają skórę, wywołują świąd i wypryski. CIR przeprowadził badania, wynikiem jest informacja, że Sodium Lauryl Sulfate jest bezpieczny, gdy jego zawartość w kosmetyku pozostającym na skórze nie przekracza 1%, natomiast w produktach zmywalnych może być dowolna.