SODIUM LAURETH SULFATE (SLES)

Substancja powierzchniowo czynna, o właściwościach myjących, pianotwórczych i emulgujących. Ułatwia mieszanie się wody z substancjami tłuszczowymi i brudem. Dzięki temu zanieczyszczenia mogą być łatwo spłukane z powierzchni skóry lub włosów. Stosowana jest przede wszystkim w kosmetykach do mycia, które pozostają na skórze przez krótki okres czasu np. żelach pod prysznic czy szamponach. Ważną informacją jest to, że składnik ten jest nietoksyczny i wbrew wielu opinią pojawiającym się na forach internetowych i prasie nie jest rakotwórczy.