KERATYNA

(INCI:Hydrolyzed Keratin)
Jako białko jest głównym składnikiem budulcowym łodygi i osłonki włosa, produkowanym w mieszkach włosowych. Wnętrze łodygi włosa zwane korą, zbudowane jest ze spiralnie skręconych włókienek keratyny połączonych ze sobą poprzecznymi wiązaniami siarczkowymi, które odpowiadają za elastyczność włosa. Natomiast od ciągłości keratyny zawartej w osłonce włosa zależy zdrowy i błyszczący wygląd włosów oraz brak tendencji do ich rozdwajania. Hydrolizat keratyny otrzymywany z wełny owczej, ma postać płynnego roztworu, rozpuszczalnego w wodzie, zawierającego mniejsze cząsteczki protein keratynowych, które wnikają do wnętrza włosa. Skład aminokwasowy keratyny hydrolizowanej jest podobny do ludzkiego włosa i charakteryzuje się wysoką zawartością aminokwasów siarkowych: cystyny i metioniny, które odpowiadają za prawidłową, wewnętrzną strukturę włosa. Dzięki tym własnościom, keratyna:
wyczuwalnie wzmacnia włosy, poprawia ich elastyczność i sprężystość, dodaje im połysku, gładkości i zdrowego wyglądu,
zwiększa objętość włosów,
poprawia ich wytrzymałość mechaniczną, dzięki czemu nie ulegają one łamaniu podczas czesania,
redukuje skłonności do rozdwajania się końcówek,
poprawia skręt włosów i ułatwia ich układanie,
stosowana regularnie, przedłuża skręt włosów po trwałych ondulacjach,
zwiększa stopień nawilżenia włosów,
chroni włosy przed wysuszającym działaniem zbyt silnych detergentów stosowanych w szamponach,
dzięki zawartości siarki, wpływa również korzystnie na skórę głowy, działa przeciwłupieżowo i łagodząco,
wykazuje wysokie powinowactwo do włosów zniszczonych, na zasadzie cementu wypełnia i reperuje uszkodzenia włosów.

 

Artykuły