Leksykon

AJAX progress indicator
  • a

  • ABIL® UV Quat 50
    Chroni włosy przed zniszczeniem spowodowanym promieniami słonecznymi. Filtr UV chroni kolor włosów farbowanych.
  • ALOES
    INCI: Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Juice Działa nawilżająco poprzez wprowadzanie wody w przestrzenie międzykomórkowe. Wpływa na sprawność podziałów komórkowych. Zawiera witaminy, substancje mineralne i aminokwasy dzięki czemu ma właściwości odżywcze. Stymuluje mikrokrążenie skórne. Stymuluje fibroblasty - komórki produkujące kolagen i elastynę. Działa jako naturalny filtr UVA i UVB.
  • ANAGEN
    Jedna z faz wzrostu włosa, trwa do kilku lat, w fazie tej następuje wzrost nowego włosa.
  • ANDROGENY
    Hormony płciowe występujące u mężczyzn, jak i w małych stężeniach u kobiet.
  • b

  • BETAINA
    INCI Betain Przywraca nawilżenie. Działa przeciwpodrażnieniowo. Ułatwia rozczesywanie i zapobiega elektryzowaniu się włosów. Chroni przed podrażnieniami wywołanymi anionowymi SPC.
  • BIOAVAILABLE MINERAL COMPLEX ™
    MAGNEZ (INCI: Magnesium Aspartate) Wspomaga procesy metaboliczne. Kondycjonuje włosy i skórę. Utrzymuje pH. MIEDŹ (INCI: Copper Gluconate) Posiada właściwości antybakteryjne i poprawiające obraz skóry. CYNK (INCI: Zinc Gluconate) Działa antyseptycznie i ściągająco. Reguluje wydzielanie sebum.
  • BIODEGRADOWALNE EMOLIENTY POCHODZENIA NATURALNEGO
    Uzupełniają lipidy cementu naskórka. Dostarczają substraty do syntezy nowych lipidów. Działają przeciwzapalne. Poprawiają rozczesywanie i połysk. Zwiększają objętość. Poprawiają podatność na układanie. Nie obciążają włosów. Są w pełni biodegradowalne. Spełniają standardy COSMOS i ECOCERT.
  • BIOTYNA
    INCI: Biotin Wzmacnia skórę i włosy. Hamuje przetłuszczanie się włosów. Nawilża. Uczestniczy w syntezie keratyny. Reguluje gospodarkę lipidową skóry. Zapobiega siwieniu.
  • c

  • CYNK
    INCI: Zinc Gluconate Działa antyseptycznie i ściągająco. Reguluje wydzielanie sebum.
  • CYNK PCA
    INCI: Zinc PCA Hamuje działanie enzymu 5-alfareduktazy, który przekształca testosteron w dihydrotestosteron (DHT). DHT wiąże się z receptorami w mieszkach włosowych powodując ich zwężenie i w efekcie blokadę wzrostu włosów. PCA łagodzi i nawilża skórę głowy i jest częścią NMF. Działanie antygrzybicze i antyłupieżowe.
  • d

  • DHT
    [5α-Dihydrotestosteron] forma testosteronu męskiego hormonu, odpowiedzialna za łysienie typu męskiego. Testosteron pod wpływem enzymu reduktazy 5-alfa zmienia testosteron w DHT, który uszkadza mieszki włosowe tym samym hamując wzrost włosów.
  • e

  • EX VIVO
    Odmiana badań typu IN VITRO, polega na pobraniu materiału z organizmu, modyfikacji in vitro i ponownym wszczepieniu do organizmu.
  • g

  • GLICERYNA
    INCI: Glicerin Nawilża - wiąże wodę w skórze. Ułatwia przenikanie innych substancji do skóry.
  • GRUCZOŁY APOKRYNOWE
    Gruczoły potowe uchodzące do mieszków włosowych, występują tylko w pewnych okolicach ciała ludzkiego np. pod pachami. Uaktywniają się dopiero w czasie dojrzewania płciowego i wydzielają pot tylko pod wpływem bodźców emocjonalnych.
  • h

  • HENNA
    INCI: Lawsonia Inermis Extract Naturalny filtr UV. Działanie przeciwutleniające. Działa antybakteryjnie. Reguluje procesy wydzielania sebum. Zapobiega utracie wody i regeneruje dzięki tworzeniu okluzji wokół włosa.
  • i

  • IN VITRO
    Jeden z terminów opisujących typ badań biologicznych, polega na tym, że badane procesy zachodzą poza organizmem.
  • k

  • KASZTANOWIEC
    INCI:Chestnut Extract wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, nawilża, działa przeciwzapalnie, kondycjonuje, działa przeciwłupieżowo, nadaje włosom wytrzymałość, zapobiega łysieniu, likwiduje siwiznę. Mocny odwar ładnie i naturalnie zabarwia włosy na brązowy kolor.
  • KATAGEN
    Jedna z faz wzrostu włosa, w której dochodzi do jego obumierania, trwa do 3 tygodni.
  • KAWA
    INCI:Caffea Arabica Seed Extract Poprawia ukrwienie. Usuwa toksyny.
  • KERATYNA
    INCI:Hydrolyzed Keratin Jako białko jest głównym składnikiem budulcowym łodygi i osłonki włosa, produkowanym w mieszkach włosowych. Wnętrze łodygi włosa zwane korą, zbudowane jest ze spiralnie skręconych włókienek keratyny połączonych ze sobą poprzecznymi wiązaniami siarczkowymi, które odpowiadają za elastyczność włosa. Natomiast od ciągłości keratyny zawartej w osłonce włosa zależy zdrowy i błyszczący wygląd włosów oraz brak tendencji do ich rozdwajania. Hydrolizat keratyny otrzymywany z wełny owczej, ma postać płynnego roztworu, rozpuszczalnego w wodzie, zawierającego mniejsze cząsteczki protein keratynowych, które wnikają do wnętrza włosa. Skład aminokwasowy keratyny hydrolizowanej jest podobny do ludzkiego włosa i charakteryzuje się wysoką zawartością aminokwasów siarkowych: cystyny i metioniny, które odpowiadają za prawidłową, wewnętrzną strukturę włosa. Dzięki tym własnościom, keratyna: wyczuwalnie wzmacnia włosy, poprawia ich elastyczność i sprężystość, dodaje im połysku, gładkości i zdrowego wyglądu, zwiększa objętość włosów, poprawia ich wytrzymałość mechaniczną, dzięki czemu nie ulegają one łamaniu podczas czesania, redukuje skłonności do rozdwajania się końcówek, poprawia skręt włosów i ułatwia ich układanie, stosowana regularnie, przedłuża skręt włosów po trwałych ondulacjach, zwiększa stopień nawilżenia włosów, chroni włosy przed wysuszającym działaniem zbyt silnych detergentów stosowanych w szamponach, dzięki zawartości siarki, wpływa również korzystnie na skórę głowy, działa przeciwłupieżowo i łagodząco, wykazuje wysokie powinowactwo do włosów zniszczonych, na zasadzie cementu wypełnia i reperuje uszkodzenia włosów.
  • KOENZYM Q10
    INCI:Ubiquinone Efektywnie wyłapuje wolne rodniki i pobudza energetyczną przemianę komórek. Przyśpiesza regenerację witaminy E. Spowalnia efekty starzenia się.
  • KOFEINA
    INCI:Caffeine Poprawia ukrwienie. Usuwa toksyny.
  • KOLAGEN MORSKI
    INCI: Soluble Collagen głęboko nawilża zwiększa napięcie oraz sprężystość skóry zapobiega wiotczeniu skóry chroni przed powstawaniem blizn i rozstępów łagodzi skutki nadmiernego opalania nawilża, uelastycznia, zwiększa sprężystość włosów nadaje włosom miękkość chroni włosy przed szkodliwym działaniem detergentów
  • KWAS HIALURONOWY
    INCI: Hyaluronic Acid Łagodzi i działa przeciwzapalnie. Jest częścią NMF (naturalnego czynnika nawilżającego). Zwiększa penetrację składników aktywnych. Poprawia proces różnicowania i złuszczania się komórek naskórka, dzięki czemu zmniejsza rogowacenie skóry i stymuluje tworzenie nowego, zdrowego naskórka. Poprawia elastyczność. Zapobiega TEWL (transepidermalna ucieczka wody). Wzmacnia barierę ochronną skóry, stymulując produkcję ceramidów. Poprawia stopień nawilżenia i sprężystość włókna włosów, wnikając do ich wnętrza. Wcierany w skórę głowy, stymuluje włosy do wzrostu. Pełni funkcję antyoksydanta. Wygładza i zmniejsza szorstkość skóry.
  • l

  • LECYTYNA
    INCI: Lecithin) Wiąże wodę. Wygładza włosy. Nadaje połysk. Zmiękcza i ułatwia penetrację składników aktywnych. Wykorzystywana jest do produkcji liposomów.
  • LUKRECJA
    INCI: Glycyrrhiza Glabra Root Extract)) przeciwzapalnie bakteriostatycznie przeciwutleniająco chroni przed promieniowaniem UV
  • ŁOPIAN
    INCI: Arctium Lappa in Buxus Chinensis; Helianthus Annuus działa antybakteryjnie oczyszczająco antyseptycznie reguluje wydzielanie sebum dodatnio wpływa na porost włosów wzmacnia cebulki włosowe likwiduje łupież
  • m

  • MAGNEZ
    INCI: Magnesium Aspartate Wspomaga procesy metaboliczne. Kondycjonuje włosy i skórę. Utrzymuje kwaśne pH skóry.
  • MIEDŹ
    INCI: Copper Gluconate Posiada właściwości antybakteryjne. Stymuluje działanie fibroblastów produkujących kolagen odpowiedzialny za jędrność i młody wygląd skóry.
  • MIT
    Powszechnie stosowany konserwant Metyloizotiazolinon, przedłuża trwałość kosmetyków i chroni je przed rozwojem bakterii. Dopuszczalne maksymalne stężenie MIT w gotowym produkcie to 0,01%.
  • MORINGA
    Spowalnia proces wypłukiwania się koloru z włosów farbowanych. Zawiera wolne aminokwasy (czyli związki, z których zbudowane są białka) i peptydy (organiczne związki chemiczne powstające z połączenia dwóch lub więcej aminokwasów). Naprawia uszkodzenia włosów. Łagodzi skutki działania substancji drażniących skórę głowy. Nawilża. Wygładza. Nabłyszcza. Pogrubia.
  • n

  • NMF
    [natural moisturising factor] – naturalny czynnik nawilżający, znajdujący się w skórze. W skład NMF wchodzą wolne aminokwasy, kwas PCA, mocznik, mleczany, składniki mineralne i cukry. Składnik ten pozwala na zatrzymywanie wody przez komórki skóry korneocyty.
  • o

  • OLEJ ARACHIDOWY
    INCI: Arachis Hypogaea (Peanut) Oil) Zawiera ponad 20% kwasu linolowego, kwas olejowy, kwas palmitynowy, witaminy E i z grupy B oraz składniki mineralne. Stosowany w stanach silnego wysuszenia – suchości, łuszczeniu i świądzie. Zmiękcza skórę.
  • OLEJ RYCYNOWY
    Olej otrzymywany z nasion byliny rącznika pospolitego poprzez tłoczenie na zimno. Emolient. Posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Nawilża, stymuluje produkcję kolagenu i elastyny. Stymuluje porost włosów. Zapobiega łamaniu włosów i optycznie pogrubia je. Zapobiega siwieniu.
  • OLEJKI ETERYCZNE
    Są mieszaninami terpenów. Mają właściwości antyseptyczne i gojące, ale również ułatwiają przenikanie przez skórę. Najlepiej wchłaniają się poprzez owłosioną skórę głowy. Dodatkowo każdy olejek ma swoje specyficzne własności.
  • OWIES HYDROLIZOWANY
    INCI: Hydrolyzed Oats Zwiększa nawilżenie. Działa antystatycznie. Substancja filmotwórcza. Stosowany jest w preparatach myjących w celu ograniczenia potencjalnego działania drażniącego anionowych substancji powierzchniowo czynnych.
  • p

  • PANTENOL
    INCI: Panthenol Działanie przeciwzapalne. Łagodzi podrażnienia. Wygładza. Regeneruje. Nawilża. Zapobiega rozdwajaniu końcówek. Optycznie pogrubia i uelastycznia. Poprawia rozczesywalność i modelowanie. Nadaje połysk.
  • PARABENY
    Pochodzenia chemicznego. Środki konserwujące najczęściej używane w mieszaninie kilku parabenów i/lub fenoksyetanolem do produktów kosmetycznych. Ich działanie odbywa się w lekko kwaśnym zakresie (pH) przeciw drożdżom i pleśni, mniej skuteczne są przeciwko bakteriom. Bardzo źle rozpuszczalne w wodzie. Należy do najczęściej używanych konserwantów i najlepiej przebadanych.
  • PIEPRZ GÓRSKI
    INCI: Tasmannia Lanceolata Leaf Extract Ma silne działania przeciwbakteryjne. Posiada wysoki potencjał zapobiegania starzeniu się komórek (antyoksydant).
  • PIROKTON OLAMINY
    INCI: Piroctone Olamine Ma działanie przeciwłupieżowe. Zmniejsza nadmierne wydzielanie serum.
  • POKRZYWA
    INCI: Urtica Dioica (Nettle) Extract wzmacnia włosy nadaje połysk i puszystość poprawia metabolizm skóry odżywa skórę chroni przed wolnymi rodnikami pobudza fibroblasty do produkcji kolagenu oczyszcza skórę redukuje nadmierny łojotok działa antybakteryjnie poprawia mikrokrążenie skóry działa przeciwzapalnie redukuje obrzęki zapobiega wypadaniu włosów
  • PROTEINY OWSA
    Otrzymane drogą kontrolowanej hydrolizy enzymatycznej protein owsa o hydrofilowej naturze i zróżnicowanej masie cząsteczkowej. Proteiny o dużej masie cząsteczkowej wykazują zdolność do tworzenia filmu na powierzchni skóry, co skutkuje efektem nawilżającym i liftingującym. Skóra staje się znacznie lepiej nawilżona i bardziej elastyczna. W produktach pielęgnacyjnych do włosów: nadają włosom gładkość i blask; ułatwiają rozczesywanie; redukują elektryzowanie statyczne; chronią włosy przed uszkodzeniami środowiskowymi, zwiększają ich elastyczność i zmniejszają ryzyko złamania.
  • r

  • ROUNDLEAF MINT BUSH
    INCI: Prostanthera Rotundifolia Leaf Extract Działa antybakteryjnie. Poprawia ukrwienie
  • ROVISOME® Hair Growth Serum
    KOFEINA (INCI: Caffeine) PANTENOL, PROWITAMINA B5 (INCI: Panthenol) WITAMINA E (INCI: Tocopheryl Acetate) BIOTYNA (INCI: Biotin) Jego zadaniem jest zwiększenie gęstości włosów oraz normalizacja stosunku włosów w fazie wzrostu do włosów w fazie spoczynku. W skład tego nowoczesnego aktywnego kompleksu wchodzą m.in. kofeina, biotyna i witamina E a dzięki innowacyjnej metodzie transportu - ROVISOME® Delivery System, składniki te docierają w głąb skóry głowy, a nie pozostają na jej powierzchni.
  • ROVISOME®Q10
    KOENZYM Q10 (INCI: Ubiquinone) Koenzym Q10 zamknięty w nowoczesnych kapsułkach ułatwiających mu drogę do cebulek włosów, tam gdzie jego moc jest najlepiej wykorzystana. Testy in vitro wykazały, że składnik ten ma 50-krotnie większą moc antyoksydacyjną niż zwykły koenzym. Wolne rodniki w znacznym stopniu przyczyniają się do starzenia się nie tylko naszej skóry, ale też i włosów.
  • RUMIAN RZYMSKI
    INCI: Anthemis Nobilis (Chamomile) Flower Extract Działa przeciwzapalnie, przeciwłupieżowo I dezynfekcyjnie. Chroni przed szkodliwymi właściwościami promieni słonecznych (działa przeciwutleniająco).
  • RUMIANEK POSPOLITY
    Działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Intensyfikuje jasną, świetlistą barwę włosów, nadaje im połysk, lekkość i puszystość.
  • s

  • SILIKONÓW
    Są to syntetyczne polimery krzemoorganiczne. Mają szerokie zastosowanie nie tylko w kosmetykach. Są substancjami hydrofobowymi i okluzyjnymi. Siła okluzji zależna jest od typu. Stosowane są jako emolienty i składniki poprawiające właściwości sensoryczne.
  • SILIKONY
    Są to syntetyczne polimery krzemoorganiczne. Mają szerokie zastosowanie nie tylko w kosmetykach. Są substancjami hydrofobowymi i okluzyjnymi. Siła okluzji zależna jest od typu. Stosowane są jako emolienty i składniki poprawiające właściwości sensoryczne.
  • SKRZYP POLNY
    INCI: Equisetum Arvense (Horsetail) Leaf Extract Wzmacnia włosy stymuluje kolagen i elastynę. Ma działanie ściągające (przetłuszczanie się). Działa łagodząco.
  • SODIUM LAURETH SULFATE (SLES)
    Substancja powierzchniowo czynna, o właściwościach myjących, pianotwórczych i emulgujących. Ułatwia mieszanie się wody z substancjami tłuszczowymi i brudem. Dzięki temu zanieczyszczenia mogą być łatwo spłukane z powierzchni skóry lub włosów. Stosowana jest przede wszystkim w kosmetykach do mycia, które pozostają na skórze przez krótki okres czasu np. żelach pod prysznic czy szamponach. Ważną informacją jest to, że składnik ten jest nietoksyczny i wbrew wielu opinią pojawiającym się na forach internetowych i prasie nie jest rakotwórczy.
  • SODIUM LAURYL SULFATE (SLS)
    Związek powierzchniowo czynny. Powszechnie uznawany za typowy detergent syntetyczny. Powoduje przesuszenie skóry, podrażniają skórę, wywołują świąd i wypryski. CIR przeprowadził badania, wynikiem jest informacja, że Sodium Lauryl Sulfate jest bezpieczny, gdy jego zawartość w kosmetyku pozostającym na skórze nie przekracza 1%, natomiast w produktach zmywalnych może być dowolna.
  • SPC
    Środki powierzchniowo czynne. Dzielą się na anionowe środki, amfoteryczne i niejonowe. Maja one właściwości oczyszczające, zmiękczające i pianotwórcze. Najlepsze właściwości mają amfoteryczne SPC ze względu na łączenie zarówno właściwości anionowych (zwilżenie, piana i mycie) jak i kationowych (bakteriostatyczność, poprawa wyglądu i połysku włosów) SPC.
  • t

  • TELOGEN
    Jedna z faz cyklu wzrostu włosa, podczas której martwy włos zostaje wypchnięty przez nowo wyrastający włos. Faza ta trwa kilka miesięcy.
  • TESTOSTERON
    Podstawowy męski hormon płciowy.
  • TEWL
    [transepidermal water loss] – przeznaskórkowa utrata wody PIE. O zjawisku tym mówimy wówczas gdy zostaje zaburzony prawidłowy poziom nawilżenia skóry uwarunkowany równowagą między dyfuzją a wyparowaniem, wartością przepływu oraz zdolnością do zatrzymywania wody w warstwie rogowej naskórka. Jeżeli równowaga zostaje zaburzona i dochodzi do nadmiernej utraty wody wówczas mówimy o wzroście TEWL.
  • w

  • WIERZBA BIAŁA
    INCI: Salix Alba Bark Extract działa przeciwzapalnie keratolitycznie (ułatwia złuszczanie warstwy rogowej naskórka) ściągająco bakteriostatycznie uszczelnia naczynia włosowate
  • WITAMINA A
    INCI: Retinyl Palmitate Nadaje włosom elastyczność. Reguluje funkcje wydzielnicze gruczołów łojowych. Podnosi ochronę antybakteryjną skóry oraz zapobiega jej wysuszaniu i łuszczeniu.
  • WITAMINA B5
    INCI: Panthenol Działanie przeciwzapalne. Łagodzi podrażnienia. Wygładza. Regeneruje. Nawilża. Zapobiega rozdwajaniu końcówek. Optycznie pogrubia i uelastycznia. Poprawia rozczesywalność i modelowanie. Nadaje połysk.
  • WITAMINA E
    INCI: Tocopheryl Acetate Działa jako "zmiatacz wolnych rodników", chroniąc skórę przed przedwczesnym starzeniem. Chroni skórę przed poparzeniem słonecznym, wywołanym promieniowaniem UVB. Regularne stosowanie witaminy E pozwala zredukować ilość komórek, które zostały uszkodzone promieniami słonecznymi. Witamina E ma działanie przeciwzapalne, przyspiesza gojenie się ran, wpływając efektywnie na odtwarzanie się nowej tkanki. Ponadto witamina E kumuluje się we włosach i poprawia ich kondycję.
  • WODNA MIĘTA
    INCI: Mentha Aquatica Extract Posiada właściwości antyseptyczne. Daje uczucie odświeżenia na skórze Tonizuje.
  • z

  • ZIELONA HERBATA
    INCI: Camelia Sinesis Leaf Extract Ma działanie przeciwutleniające i wspomagające ochronę skóry przed promieniowaniem UV - najlepiej w postaci własnoręcznie wykonywanych serów antyoksydacyjnych stosowanych pod filtry. Ma działanie ściągające, przeciwbakteryjne i tonizujące. Łagodzi stany zapalne i podrażnienia skóry - również po oparzeniach słonecznych. Regeneruje i zabliźnia. • Napina i zwiększa elastyczność skóry. Pobudza mikrokrążenie skórne.